Het belang van Application Performance Monitoring (APM) in applicatieontwikkeling

Het belang van Application Performance Monitoring (APM) in applicatieontwikkeling

In de wereld van app-ontwikkeling draait alles om het creëren van geweldige gebruikerservaringen, maar het bouwen van een succesvolle app is geen eenvoudige taak. Je wilt dan ook met alles voorkomen dat je app slecht presteert. In dit artikel gaan we daarom dieper in op de belangrijke rol van Application Performance Monitoring (APM). We laten zien waarom het een echte game-changer is en hoe het direct impact heeft op de manier waarop gebruikers jouw app ervaren.

Het belang van application performance monitoring

Als je op zoek bent naar manieren om hoogwaardige applicaties te bouwen, is het essentieel om te begrijpen wat er echt gebeurt achter de schermen. Hier komt Application Performance Monitoring (APM) in beeld als een krachtig hulpmiddel dat ontwikkelaars diepgaand inzicht geeft in hoe goed hun applicaties presteren. Door bottlenecks op te sporen, toekomstige problemen te voorspellen en de gebruikerservaring te verbeteren, speelt APM een cruciale rol in het succes van applicaties. Het is als het ware het geheime ingrediënt dat ervoor zorgt dat jouw apps soepel draaien en aan de verwachtingen van gebruikers voldoen.

1. Identificatie van bottlenecks met APM

Application Performance Monitoring (APM) is super handig voor ontwikkelaars. Het geeft hen een krachtig inzicht in hoe hun apps van binnen werken. Of het nu haperingen zijn in de backend, problemen met de frontend van de app, of iets daar tussenin, APM spoort deze knelpunten op. Het coole hieraan is dat ontwikkelaars dan als ware superhelden kunnen optreden: ze kunnen problemen voor zijn, verbeteringen doorvoeren en de algehele prestaties van de app naar nieuwe hoogten tillen!

2. Voorspellen van toekomstige problemen met APM

Door voortdurend de prestaties in de gaten te houden, kunnen ontwikkelaars trends en patronen analyseren. Hierdoor kunnen ze problemen zien aankomen voordat ze echt problematisch worden. Hierdoor kunnen ze op tijd maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de applicatie stabiel en efficiënt blijft draaien.

3. Verbetering van gebruikersretentie met APM

Een soepele gebruikerservaring is superbelangrijk om mensen betrokken te houden. Met Application Performance Monitoring zorgen we ervoor dat dingen snel laden en je zonder problemen kunt rondklikken. Dit draagt meteen bij aan een positief gevoel tijdens het gebruik. Blije gebruikers komen graag terug en vertellen anderen over de app.

Hoe beïnvloedt slechte performance de gebruikerservaring?

Een soepele ervaring voor gebruikers is essentieel om ze aan te trekken en een applicatie succesvol te maken. Helaas kunnen problemen met de prestaties ernstige gevolgen hebben voor deze ervaring. Denk aan langzame laadtijden, functies die niet goed werken en een onbetrouwbare service. De impact van slechte prestaties is duidelijk voelbaar op alle fronten.

1. Traag ladende pagina’s door slechte APM

Stel je voor dat je een app opent en het duurt lang voordat de pagina’s geladen zijn. Dat kan best vervelend zijn en kan ervoor zorgen dat mensen minder zin hebben om de app te blijven gebruiken.

2. Onderbroken functionaliteit door gebrek aan APM

Applicaties die niet soepel lopen, kunnen ervoor zorgen dat dingen niet goed werken, zoals stotterende bewegingen van animaties of vertragingen bij het reageren op wat je probeert te doen in de app.

3. Onbetrouwbare service zonder APM

Steeds weer als een app crasht of foutmeldingen geeft, wordt de service onbetrouwbaar. Dit kan het vertrouwen van gebruikers negatief beïnvloeden.

Case study: Pay2Wash

In 2017 werd Pay2Wash opgericht door Van de Weijer Laundry als een handige app voor het beheer van wasserettes met meerdere huurders. Het doel was eenvoudige betalingen mogelijk maken voor het wassen van kleding, vooral gericht op gedeelde locaties om het leven van gebruikers te vergemakkelijken.

In 2020 bundelden Pay2Wash en Cloudbear hun krachten om de Pay2Wash-applicatie nog betrouwbaarder te maken. Cloudbear bracht verschillende beheerde diensten, zoals Kubernetes, Redundant VPN, MySQL, Load Balancer, Object Storage, Mail, Monitoring, Pipeline, en een 24/7 Service Level Agreement (SLA).

Enzo Verhoeven, hardware ontwikkelaar en bestuurslid bij Pay2Wash, benadrukte de cruciale rol van Cloudbear’s diensten, waarbij hij stelde: “Zonder het systeem hebben we niets te doen! Als de infrastructuur uitvalt, zou ons bedrijf failliet zijn en zouden gebruikers geen gebruik kunnen maken van de wasserettes.”

Meer weten? Bekijk hier de volledige case study.

Hoe helpt Cloudbear?

De keuze van Pay2Wash voor Cloudbear werd gedreven door de schaalbaarheid, betrouwbaarheid en de mogelijkheid om snel te handelen. Deze samenwerking onderstreept het belang van een sterke partner als Cloudbear voor het succes van bedrijven in de snel evoluerende digitale wereld.

Als we praten over hoe belangrijk het is om goed op de prestaties van apps te letten, wordt het duidelijk dat het kiezen van de juiste partner echt van belang is. Bij Cloudbear begrijpen we niet alleen hoe essentieel het is om prestaties te volgen, maar we zorgen er ook voor dat de achterliggende technologie betrouwbaar en makkelijk schaalbaar is.

Waarom Cloudbear?

  • Schaalbaarheid: Cloudbear biedt oplossingen die met je applicatie meegroeien. Of je nu net begint of al een gevestigde speler bent, onze schaalbare oplossingen zorgen ervoor dat je applicatie kan groeien zonder in te boeten aan prestaties.
  • Betrouwbaarheid: Dankzij onze 24/7 Service Level Agreement (SLA) en actieve monitoring is jouw applicatie altijd beschikbaar. Versterk het vertrouwen van je gebruikers met een betrouwbare partner die altijd paraat staat.
  • Expertise: Bij Cloudbear hebben we een team van experts op het gebied van Continuous Deployment, managed services en infrastructuurbeheer. Met deze knowhow bieden we een stevige basis voor het succes van jouw applicatie.

Optimaliseer je applicatie met Cloudbear

Verbeter vandaag nog de prestaties van je app en maak de gebruikerservaring nog beter. Ga voor Cloudbear als je betrouwbare partner in app-ontwikkeling. Laat ons weten hoe we je app naar een hoger niveau kunnen tillen tijdens een vrijblijvend gesprek. Laat onze Cloudberen je helpen bij het realiseren van jouw doelen!